Microsoft și Skype pot continua să transmită date personale ale cetățenilor europeni către SUA

  • Posted on: 25 November 2013
  • By: Redacția ApTI
Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.22
 
În data de 18 noiembrie 2013, autoritatea pentru protecția datelor din Luxemburg (Comisia Națională pentru Protecția Datelor - CNPD) a decis că filialele Microsoft și Skype din Luxemburg nu au încălcat legislația europeană în domeniul protecției datelor cu caracter personal atunci când au transmis date ale cetățenilor europeni către SUA.
 
Ca răspuns la o plângere formulată de grupul de activiști Europe v Facebook, CNDP a analizat în ce măsură transferul de date este legal în contextul acordului Safe Harbor, în baza căruia companiile din SUA pot auto-certifica faptul că respectă standardele UE în domeniul protecției vieții private, chiar dacă țara lor nu face acest lucru. Ceea ce înseamnă că trebuie să le credem pe cuvânt.
 
 „Investigațiile desfășurate începând cu iulie 2013, precum și analizele detaliate efectuate ulterior nu au evidențiat niciun element care să demonstreze că cele două companii localizate în Luxemburg au furnizat Agenției pentru Securitate Națională a SUA acces în masă la datele clienților lor”, se arată într-o declarație a CNPD. „Safe Harbor permite utilizarea datelor în scopuri legate de aplicarea prevederilor legale și securitatea națională, dar NSA face mult mai mult de atât. În plus, Comisia Europeană a declarat recent că programul PRISM nu va fi vizat de Safe Harbor, ceea ce înseamnă că autoritățile din Bruxelles și Luxemburg nu sunt pe aceeași lungime de undă. Dacă PRISM ar fi permis în baza Safe Harbor, nu există nicio îndoială că Safe Harbor ar fi ilegal. Așa că, în principiu, nu putem înțelege răspunsul.”, a declarat activistul Max Schrems, care a adăugat: „Comisia trebuie să amendeze urgent Safe Harbor sau măcar să clarifice faptul că transferul de date este ilegal dacă există suspiciuni cu privire la faptul că datele cetățenilor europeni sunt transmise NSA de către companiile americane.”
 
Pe lângă plângerile depuse în Luxemburg împotriva filialelor europene ale Skype și Microsoft, Europe v Facebook a depus plângeri similare în Irlanda, împotriva filialelor europene ale Facebook și Apple, și în Germania, împotriva Yahoo.
 
Plângerea împotriva Yahoo este încă analizată de către Autoritatea Federală Germană pentru Protecția Datelor, în timp ce Comisia pentru Protecția Datelor din Irlanda a emis o decizie similară cu cea din Luxemburg, dar care a fost atacată la Curtea Supremă irlandeză.
 
Informații suplimentare:
 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.