Despre rolul entităţilor private în „supravegherea” Internetului: platformele de comerţ electronic

  • Posted on: 20 May 2011
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi  9.10

Trei principale platforme de comerţ electronic - Amazon, eBay şi Priceminister - au “vândut” recent interesele consumatorilor prin semnarea unui memorandum de înţelegere cu o serie de grupuri din industria deţinătoare de drepturi de proprietate intelectuală. În schimbul semnării acestui memorandum, platformele au obţinut angajamentul acestor grupuri de a nu le acţiona în justiţie pe o perioadă de 12 luni.
 
Prin acest acord, platformele Internet şi-au asumat responsabilitatea de a “evalua validitatea” raportărilor venite din partea deţinătorilor drepturilor de proprietate intelectuală cu privire la bunuri contrafăcute vândute prin intermediul platformelor şi, pe baza unor notificări extra-judiciare, de a îndepărta anunţurile referitoare la vânzarea de astfel de bunuri şi de a lua măsuri  de combatere a unor astfel de acţiuni.
 
În plus, din motive care nu sunt clar explicate, platformele Internet vor primi şi “vor lua în considerare” liste conţinând cuvinte “utilizate în mod frecvent în scopul oferirii spre vânzare de bunuri contrafăcute”. Mergând până la limitele acceptate de legislaţia privind protecţia datelor, “platformele Internet îşi iau angajamentul de a dezvălui, la cerere, informaţii relevante referitoare inclusiv la identitatea, datele de contact şi numele de utilizator ale persoanelor despre care se presupune că au încălcat drepturi de proprietate intelectuală.”
 
Pe de cealaltă parte, deţinătorii drepturilor de proprietate intelectuală se angajează ca solicitările de informaţii personale să fie făcute “cu bună credinţă” şi în conformitate cu legea.
 
În ceea ce-i priveşte pe utilizatorii despre care se presupune ca au incălcat prevederile legale în mod repetat, platformele Internet vor  “implementa politici de combatere a încălcărilor repetate ale legii, în conformitate cu ghidurile şi politicile interne”, inclusiv prin suspendarea temporară sau permanentă a contului utilizatorului în cauză. Aceste măsuri ar urma să fie aplicate cu luarea în considerare a  unui număr de factori, printre care şi “intenţia aparentă a presupusului infractor”. Acţiunile de supraveghere întreprinse de către platformele de Internet vor fi, la rândul lor, supravegheate de către deţinătorii drepturilor de proprietate intelectuală, care vor oferi informaţii referitoare la acei utilizatori despre care se crede că încalcă în mod repetat prevederile legale, precum şi opinii cu privire la eficienţa acţiunilor iniţiate de către platforme cu privire la utilizatorii respectivi.
 
Deşi întregul document conţine 47 de paragrafe, doar în unul dintre ele se vorbeşte despre aplicarea legii de către autorităţi abilitate în acest sens.
 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.