11 februarie 2014: ziua în care am protestat față de supravegherea în masă

  • Posted on: 14 February 2014
  • By: Redacția ApTI
Articol preluat  din Newsletter-ul EDRi 12.3
 
În data de 11 februarie 2014, mai multe organizații pentru drepturi digitale, grupuri ale societății civile, autori și utilizatori de Internet de pe șase continente au solicitat stoparea activităților de supraveghere în masă, în cadrul evenimentului „The Day We Fight Back” inițiat și coordonat de către organizația Electronic Frontier Foundation (EFF) din SUA.
 
Peste 6 000 de site-uri web s-au alăturat inițiativei. Zeci de organizații din întreaga lume au derulat evenimente sau proteste împotriva supravegherii în masă. Printre acestea s-au numărat Panoptykon Foundation din Polonia, Bits of Freedom din Olanda și La Quadrature du Net din Franța.
 
În Marea Britanie, grupuri care susțin libertatea de exprimare și protecția vieții private au lansat campania DontSpyOnUs.org.uk, solicitând sprijin în vederea stopării programelor de supraveghere în masă ale autorităților britanice. În prima zi a campaniei s-au strâns peste 4 000 de semnături.
 
În Statele Unite, tot într-o singură zi, peste 85 000 de cetățeni au telefonat membrilor Congresului, cerându-le să-și exercite controlul asupra activităților NSA. Mult mai mulți au trimis e-mailuri către reprezentanții lor în Congres.
 
Peste 230 000 de cetățeni din întreaga lume au semnat un set de principii de bază împotriva activităților de supraveghere întreprinse de NSA, de propriile lor guverne sau de oricine îndrăznește să încalce drepturile omului. Cele 13 Principii privind necesitatea și proporționalitatea, care să protejeze drepturile omului și viața privată, sunt rezultatul unui an de consultări între societatea civilă, experți în protecția vieții private și experți în tehnologie și au fost deja semnate de peste o sută de organizații din întreaga lume.
 
Iată ce spun membrii Coaliției pentru Principii privind necesitatea și proporționalitatea despre motivele pentru care au participat la inițiativa „The Day We Fight Back”:
 
Jim Killock, Director Executiv, Open Rights Group, Marea Britanie: „Supravegherea în masă reprezintă o amenințare existențială la adresa guvernării democratice. Astfel de acțiuni sunt extrem de dăunătoar,e întrucât creează posibilitatea ca serviciile de informații să comită relativ ușor abuzuri care afectează viața privată a fiecărui cetățean. Nu este vorba doar de o chestiune de responsabilitate și transparență, întrebarea cheie este dacă suntem pregătiți să ne apărăm viitorul ca societate liberă.”
 
Katarzyna Szymielewicz, Director Executiv, Panoptykon Foundation, Polonia: „Supravegherea în masă nu mai este doar o problemă locală sau națională. Ea s-a dezvoltat în afara oricăror standarde legale și ca urmare a cooperării internaționale dintre diverse jurisdicții. Cooperarea dintre serviciile de informații, guverne și companii este cea mai mare provocare în lupta împotriva supravegherii, dar și motivul pentru care trebuie să ne unim forțele în această luptă. Este și motivul pentru care Panoptykon Foundation a adresat guvernului polonez 100 de întrebări legate de activitățile de supraveghere, solicitând răspuns la unele dintre ele direct președintelui Obama.”
 
Informații suplimentare:
 
 
 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.