MAI

Consultare publică despre proiectul de carte de identitate nouă: 42 de întrebări și un non-răspuns pentru MAI

  • Posted on: 29 March 2017
  • By: Redacția ApTI

Proiectul de lege pentru modificarea cărții electronice de identitate a stârnit ceva interes în mass-media și am scris și noi de curând pe acest subiect. Din păcate, textele supuse dezbaterii demonstrează doar o nouă cârpeală (a 10-a?) a unei legi mai vechi. Între timp, tot lipsesc analize de fond, studii cost-beneficiu sau de impact ale unei propuneri atât de ambițioase.

În loc de a răspunde concret pe proiectul de lege supus dezbaterii, preferăm să avem o abordare globală și mai constructivă și încercăm să punctăm la ce întrebări ar trebui să răspundă proiectul de lege și documentele sale conexe (expunere de motive, studii de impact etc.), în 4 categorii.

Noul proiect de document electronic de identitate: aceleași lacune ca în trecut și mai multe întrebări decât răspunsuri

  • Posted on: 21 March 2017
  • By: Redacția ApTI
ID Card John Doe

O analiză a textului noii propuneri lansate de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) cu privire la noua carte electronică de identitate nu aduce atât de multe noutăți pe cât am fi crezut.

E aceeași Mărie cu o altă Pălărie.

Propunerea este doar o altă cârpire (au mai fost vreo 10 în ultimii 12 ani) a unui act normativ din 2005, fără vreo analiză serioasă asupra scopului pentru care Guvernul dorește să colecteze date personalele și care este necesitatea fiecăreia dintre ele.

În 2017, ne-am fi așteptat la răspunsuri la cel puțin 3 întrebări.

Cartea electronică de identitate în dezbatere publică

  • Posted on: 21 February 2013
  • By: Redacția ApTI

Aşa cum arătam într-un articol anterior, Guvernul României a adoptat, în decembrie 2012, o ordonanță de urgență care reglementează, printre altele, introducerea cărții electronice de identitate, ca act de identitate al cetățenilor români și document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene (OUG nr.82/2012).

Conceptul de carte electronică de identitate are o serie de implicații asupra protecției vieții private private și a datelor cu caracter personal, având în vedere categoriile de date care urmează să fie incluse în cartea electronică de identitate, precum și tehnologia aleasă pentru implementarea acestui concept. 

Deşi ordonanţa de urgenţă nu a fost încă aprobată de către Parlament (asta înseamnă că, cel puţin teroretic, textul ordonanţei poate fi modificat şi completat în Parlament), Ministerul Afacerilor Interne a publicat pe site-ul său (la secţiunea Transparenţă decizională) un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind aplicarea dispoziţiilor legale din domeniul evidenţei persoanelor, actelor de identitate ale cetăţenilor români, precum şi actelor de rezidenţă ale cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European rezidenţi în România.