Protecția datelor este un drept fundamental - privacy.apti.ro

  • Posted on: 6 March 2015
  • By: Valentina Pavel

Ți-ai posta numele și prenumele pe un site public? Dar adresa poștală de acasă? Numărul de telefon? Adresa ta de email? Lista cu bolile de care suferi? Câți copii ai și numele lor? La ce grădiniță merg? De la ce ore? Câți bani ai în fiecare cont? Numărul cardului? Pin-ul cardului?

Dacă ai răspuns nu la cel puțin una din întrebări, atunci înseamnă că ai stabilit limitele în care ești dispus să lași pe alții în viața ta privată. Dacă ai răspuns da la toate întrebările înseamnă că încă le cauți….dar tot ai dreptul la viață privată. :-)

Dar toate răspunsurile sunt normale. Așa cum atunci când mergi cu trenul poți să ai pe cineva lângă tine care să îți povestească toată viața sa, la fel poți să ai pe cineva care te ignoră complet. Și ambele sunt OK.

Pentru că dreptul la viață privată nu înseamnă dreptul de a te ascunde, ci dreptul de a decide. De a decide când, cum și cu cine partajezi informațiile personale. Înseamnă că nu te obligă nimeni să ieși în piața publică să strigi că te-a părăsit soțul/soția/logodnicul/logodnica. Și nici pe Facebook. Dar dacă vrei să faci, te lasă. Pentru că e decizia ta.

Calculatorul, Internetul și în general mediul digital pot colecta mai multe date personale despre tine. Despre unele poate știi, despre altele nu. De aceea, ApTI lansează o campanie de conștientizare și promovare a acestor drepturi.

Ce sunt datele personale? Ce să fac dacă cineva postează poze cu mine pe un site? Când pot da în judecată? Cine îmi ascultă telefonul? Cum pot să șterg cookie-urile? Acestea sunt tipurile de întrebări la care vrem să răspundem în următoarele luni. Și nu numai. Facem și acțiuni de advocacy pentru respectarea acestor drepturi.

Fii pe fază. Cunoaște-ți drepturile și cere ca ele să fie repectate.

Urmărește blogul privacy.apti.ro pentru însemnările zilnice și conturile de Facebook și Twitter pentru update-uri.

În următoarea perioadă vrem să:

  • scriem materiale informative
  • monitorizăm policitile publice și legislația
  • identificăm situații de încălcare flagrantă a drepturilor
  • inițiem o serie de litigii strategice.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.