Am aflat care sunt “Armele matematice de distrugere”, la lansarea cărții scrise de Cathy O’Neil

  • Posted on: 17 January 2018
  • By: Cezara Panait
Nu, nu este vorba despre arme la modul clasic; matematica face mai mult trimitere la noțiuni de statistică și algoritmi, iar distrugerea... se referă mai degrabă la intruziuni în viața voastră privată.
 
La lansarea din 16 ianuarie, de la Seneca Anticafé a cărții publicate la Editura Nemira, au vorbit Cristina Bazavan, jurnalistă culturală, Alexandru Negrea, specialist în marketing și comunicare și Bogdan Manolea, director executiv ApTI. 
 
Cristina Bazavan a vorbit despre cum matematica, o știință considerată abstractă, care se presupune că nu ar putea face rău, a ajuns, prin intermediul statisticii, să nu mai reprezinte doar simple ecuații, ci să constituie unelte cu care pot fi controlate și stabilite tipologii umane. 
 
De exemplu: 
  • statistica poate să arate cine are predispoziție de a fi criminal;
  • sau cine are potențial să fie un bun student;
  • sau cine are un context favorabil pentru a obține un împrumut la bancă. 
Practic, cartea te face să înțelegi cum se iau astăzi decizii care te privesc, în funcție de calcule matematice. 
 
Alexandru Negrea a explicat că de multe ori, utilizatorii nu își dau seama când sunt profilați. În funcție de comportamentul tău în mediul online, îți vor fi sugerate diverse reclame, știri sau produse pe care să le cumperi. Companiile realizează aceste operațiuni de profilare pentru a ajunge cât mai bine la potențialii clienți. Sau, dimpotrivă, companiile aleg ca anumite persoane să nu le devină clienți. Prin folosirea algoritmilor, unei persoane poate să-i fie refuzată acordarea unui credit bancar, de exemplu.
 
Dar v-ați întrebat vreodată cum îți recomandă Facebook persoane pe care le-ai putea cunoaște, cu care să te împrietenești virtual? > Iată algoritmul folosit de Facebook pentru recomandarea adăugării prietenilor.
 
Bogdan Manolea a subliniat că unele domenii ale societății din România sunt influențate de algoritmi: zona comercială și marketing-ul, de exemplu. 

lansare_carte_Arme_matematice1

lansare_carte_Arme_matematice2

Big data poate influența deciziile politice

Deși cartea a fost scrisă în 2016, au fost două evenimente în 2017, care au avut la bază principii dezbătute de autoarea Cathy O’Neil: Brexit și alegerea președintelui Trump. Este vorba despre cum big data și unele campanii de analiză a datelor au putut influența oamenii, cu scopul ca ei să voteze într-un anumit mod. 
 
Așadar, unul dintre cele mai importante mijloace de apărare împotriva așa-ziselor arme de distrugere în masă precum big data ar trebui să fie conștientizarea faptului că oferim prea multe informații în mediul online, de multe ori fără să știm și fără să vrem. 

Dar există și vești bune! 
 
GDPR (Regulamentul General privind Protecția Datelor Personale) care se va aplica începând cu 25 mai 2018 menționează în articolul 22 că profilarea nu va mai fi permisă atunci când are efecte juridice față de persoana în cauză, iar operatorul care face profilarea va fi obligat să te informeze:
“Orice prelucrare a datelor cu caracter personal în cadrul activităților unui sediu al unui operator sau al unei persoane împuternicite de operator din Uniune ar trebui efectuată în conformitate cu prezentul regulament, indiferent dacă procesul de prelucrare în sine are loc sau nu în cadrul Uniunii. Sediul implică exercitarea efectivă și reală a unei activități în cadrul unor înțelegeri stabile. Forma juridică a unor astfel de înțelegeri, prin intermediul unei sucursale sau al unei filiale cu personalitate juridică, nu este factorul determinant în această privință.”
 
> Citește mai multe despre GDPR:
Așadar, comportamentul nostru trecut decide ce vom vedea pe Internet. Avem totuși la îndemână soluții precum Adblocker (recomandăm uBlock Origin și Ghostery), sisteme de operare mai puțin intruzive cu datele noastre personale, dar cea mai bună soluție rămâne să fim mai conștienți de informațiile pe care le oferim pe Internet - în mod voit, sau fără să ne dăm seama! Vezi aici cât date dai despre tine la simpla accesare a unei pagini web sau la activarea unor tehnologii.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.